Project Spotlight - National Blues Museum

Located at street level on Washington Avenue downtown in the newly renovated Laurel Hotel, the National Blues Museum is the newest cultural institution on the St. Louis landscape. The Museum, which opened in April 2016, features high-impact, technology driven displays; a rich assortment of artifacts; and a 100-seat theater. CNN ranked the Blues Museum as one of the World’s Top Ten Exciting Global Attractions set to open in a particular year. BSI also did the renovation of the Laurel, one of the company’s largest projects to date.

 

BSI Receives Nomination from the ASA

BSI Constructors is proud to be a 2016 Nominee for General Contractor of the Year, Category A, named by the American Subcontractors Association-Midwest Council at its Annual Awards Gala. This year’s event was held at the Four Seasons Hotel in Downtown St. Louis.

BSI was General Contractor of the Year in 2014 and 2007 and a Nominee in 2015 as well as 2016.

According to its website, the “ASA Midwest Council is a construction trade association of specialty contractors and suppliers serving the construction industry and the community. [Their] purpose is to improve the construction process through education, advocacy, and collaboration.”

BSI is happy to be recognized by ASA as a quality contracting partner.

 

Project Spotlight - Great Circle

In 2014, BSI led the construction efforts on the expansion and renovation at Great Circle: a behavioral health care organization that provides treatment services to children with serious emotional and behavioral disorders.  Their support and educational assistance throughout the community continues to provide positive impacts both in the classroom and out.  Enrollment continues to increase at a steady rate, thus making the need for improvements and enhancements to the campus that much more critical.  

This project involved many moving parts including a complete renovation to the institution’s existing 26,000 square foot building and inner courtyard; remodeling and upgrading to the dining hall; and transformation to the residential cottage.  A new 15,000 square foot classroom building was also added onto the site.  Project safety was of the utmost importance and BSI took all necessary steps to ensure that staff, administration, and most importantly student safety was upheld throughout the duration of the project (i.e., orientation meeting, identification badges, proper site enclosures, etc..).    

Some of the project highlights include a new HVAC system, new commercial grade kitchen equipment (to meet the needs of increasing student population), and new storm sewers, a detention basin, and a bio swale - all installed to accommodate the reconfiguration of the campus.  Major underground utility relocations took place for the new classroom addition as well as existing underground water, electrical, and gas services all had to be relocated due to the changes in the campus’ layout. 

 

Photos courtesy of Christner and Photographer John Langholz